Friday, September 2, 2016

Natural Remedies : Cara cepat turunkan suhu badan (demam)

Assalam,






Apabila suhu badan anakku mula menunjukkan simptom demam, 
mesti aku akan gelabah cari dua benda ini.




Cara aku untuk redakan suhu panas badan anak adalah menyembur air di bahagian punggung dan pelipat (tengkuk, celah ketiak) badan anak. Asal kering je air, aku akan sembur air berulang ulang kali tanpa jemu.



Tips : Cara cepat untuk turunkan suhu, adalah sembur di bahagian punggung anak. Ini tips daripada doktor pakar. Aku akui memang sgt berkesan tips ni. :)



Aku juga akan check suhu anak tiap 5 minit sekali. Anakku ini, kalau demam selalunya suhu badan akan naik tinggi. fuhhh...pernahlah juga mencecah 41c.  


Jangan gelabah, apabila suhu anak naik. Aku selalu set kat otak, panas lawannya sejuk. Masa suhu naik badan anakku tengah bekerja keras melawan virus dalam badan. So, sebab itulah dua benda ni sgt penting bg aku. 


Selalunya, kalau anakku demam dua hari. Dua hari jugalah aku tak akan tidur. Tugas aku, adalah sembur air dan check suhu. Suhu naik, sembur lebih kerap lagi. Semasa sembur air sambil itu berdoa. Allah S.W.T adalah sebaik baik penyembuh.









p/s : Selain itu, aku bagi anakku sesudu madu ketika waktu pagi dan sebelum tidur. Tataaa..

Monday, July 25, 2016

Memori Pengukus

Assalam,


tengah sibuk masak nasi dagang dgn rendang time ni...hihihi



Haaa kemain besar gambar pengukuskan. Pengukus kesayangan sgt ni. Tinggalan dari arwah ummi. Walau sesenget mana pun pengukus ini, tetap aku suka pakai. Sebabnya, ada byk sgt MEMORI bersama arwah ketika berada di dapur bersama-sama!..










p/s: Aku ni berdarah A+, walaupun dalam kategori thinking. Fungsi otak aku dominan ke arah Sensing iaitu lebih kepada memori. Adalakanya aku blh menjadi seorang thinking. Faham tak?..hihihi...boleh google STIFIN. Aku ni blh ingat kepada perkara sekecil kecilnya dan sebesar-besarnya.....Jenis susah nak move on...k Tataaaa...