Thursday, October 6, 2016

obses

Assalam,








Kawan baik ni. Kejap gaduh, kejap lagi baik...syok borak dgn dia sekarang, terlebih kreatif. Ada je ayat yg tak dapat di agak akan keluar. :)



Aku obses dgn rambut dia, obses dgn gigi dia juga. Aku memang jaga gigi budak ni kaw2 punya..tak boleh makan gula-gula, jajan, dan seangkatan yg boleh memudaratkan gigi dia ni. Paling penting aku jaga semua tu untuk kesihatan dia.



Rambut dia ni, aku suka pegang, walaupun dia ni paling benci org sentuh rambutnya. Aku ibu, suka hati ibu la kan..hihihi...Aku lebih suka pelbagaikan fesyen rambut. Tiap2 bulan bertukar stail, disebabkan rambutnya cepat benor panjang.



Dari segi pakaiannya, aku suka pakaikan yg ringkas dan kemas. Aku pangkah baju berkolar, nape ntah aku tak brape gemar. Yang paling penting budak ni tak suka 'tuck in' baju. takpe ibu layankan aje.



Saje je nak menaip, rindu kat dia kat taska tu haaa..smile :)


Friday, September 2, 2016

Natural Remedies : Cara cepat turunkan suhu badan (demam)

Assalam,






Apabila suhu badan anakku mula menunjukkan simptom demam, 
mesti aku akan gelabah cari dua benda ini.




Cara aku untuk redakan suhu panas badan anak adalah menyembur air di bahagian punggung dan pelipat (tengkuk, celah ketiak) badan anak. Asal kering je air, aku akan sembur air berulang ulang kali tanpa jemu.



Tips : Cara cepat untuk turunkan suhu, adalah sembur di bahagian punggung anak. Ini tips daripada doktor pakar. Aku akui memang sgt berkesan tips ni. :)



Aku juga akan check suhu anak tiap 5 minit sekali. Anakku ini, kalau demam selalunya suhu badan akan naik tinggi. fuhhh...pernahlah juga mencecah 41c.  


Jangan gelabah, apabila suhu anak naik. Aku selalu set kat otak, panas lawannya sejuk. Masa suhu naik badan anakku tengah bekerja keras melawan virus dalam badan. So, sebab itulah dua benda ni sgt penting bg aku. 


Selalunya, kalau anakku demam dua hari. Dua hari jugalah aku tak akan tidur. Tugas aku, adalah sembur air dan check suhu. Suhu naik, sembur lebih kerap lagi. Semasa sembur air sambil itu berdoa. Allah S.W.T adalah sebaik baik penyembuh.









p/s : Selain itu, aku bagi anakku sesudu madu ketika waktu pagi dan sebelum tidur. Tataaa..