Tuesday, September 30, 2014

Resepi ayam rangup


Assalam,

Hari ini aku nak share satu resepi ayam goreng rangup yg sgt sedaaapppp...kompem rangup sampai esok...sape yg teringin sgt nak mkn ayam kfc or ayam mcd blh try masakan ni ek...resepi ni aku ambil di youtube crunchy korean fried chicken...hahahaaaaa...korean laaa sgttt...lalalala...



bahan bahannya ialah :

kepak ayam (bahagian ayam yg lain pun boleh)
potato starch (pakai tepung jagung blh, pakai tepung ubi pun blh)
garam sesudu kecil
lada hitam sesudu besar
halia seinci
bawang putih 5 biji (dicincang)
kicap 3 sudu (pakai shoyu pun ok)
gula perang 2 sudu
cili kering 5 tangkai
madu sesudu



cara cara masak:

lumurkan ayam dgn halia yg telah dicincang. masukkan garam dan lada hitam. digaul manja ayam tersebut, ditepuk tepuk...hehehe...lepastu, letak potato starch dalam bekas lain(guna suku cawan dahulu), ambil seketul ayam dan mandikan dalam tepung potato starch...lakukan proses tersebut hingga habis semua ayam.


ok, nak ayam rangup hingga kedalam, tips yg org tu share ialah goreng dua kali....first goreng ayam guna api besar, bila dah nmpak ayam hampir keperangan. sila lah angkat...dan goreng ayam seterusnya hingga abis. sesudah abis goreng, kecikkan api, dan masukkan kembali ayam td...dan masak lah hingga keperangan...


nak mkn ayam gitu pun sedap, nak gaul dlm kuah pun sedap...cara buat kuah ayam ni, panaskan minyak (dlm 3 sudu minyak) masukkan bwg putih, masukkan cili kering (cili kering hendaklah dibuang biji dan dipotong kecik kecik), bila hampir kekuningan blh lah masukkan kicap, madu...kacau sampai sebati..barulah masukkan gula perang. guna api sederhana ye...ce rasa kuah tu, agak agak gula dah cair dgn baik...blh tutup api, dan masukkan ayam td kedalam kuah...gaulkan ayam dgn kuah td...yeeeyyyy dah siap...hihihi....


sorry lah aku ni tak pandai nk buat ayat mcm blog masakan yg lain...smile...




No comments: