Saturday, October 11, 2014

Salai daging | resepi gulai lemak cili api nogori

assalam....

haiiiii....seronoknye hari ni berehat dirumah.....kejap lg nk bergotong royong satu rumah, esok bapaku mau datang sini....bestttt sgt....kemain payah btol nak menaip pkai phone ni....fuuuhhh....

Alhamdulillah thn ni dpt byk pulak daging korban. nak buat sup, mcm dh tak blh nak telan...so kita menyalai je lah...lepas salai daging...kita menggulai pulokkk...sedapp woooo....


gigih gile pi hidup api nk menyalaii kan...kalo ikutkan arwah atukku dulu, arwahnya salai daging atas bara sabut kelapa...sdappp sgt....







ni lg satu...gigih betol aku masak gulai atas bara api td....nk masak atas ni pastikan tinggal bara je...takleh pakai api besau....

resepi lemak cili api arwah atuk ialah: 

santan pekat (kelapa sebiji)
kunyit seinci
cili padi 7 or 8 biji
garam
bawang merah yg kecik tu (2 biji)
asam keping (2keping)
serai

tumbuk kunyit, cili padi, bawang merah dan masuk kan sesudu garam...tumbuk smpai lumat.masukkan dlm periuk...letak santan dan serai yg tlh diketuk...pastu masuk asam keping...masukkan daging...buka api besau...dan kacau dlm 15 minit...lps tu kecikkan api...tutup tudung periuk...biarkan dlm 15minit lg...dah siap...



org n9 ni kalo masak lemak cili api santannya kena pekat likat...baru ummpphhh...mkn skali skala blh lah ork..hehehe...k tatataaaaa...





No comments: